Cardio training, de ene persoon loopt er het liefst voor weg (ook cardio :P) en de ander kan niet zonder. Er zijn behoorlijk wat misverstanden over cardio training, net zoals er ook veel fabels over krachttraining zijn. In dit artikel noem ik 6 veelvoorkomende uitspraken over cardio die niet kloppen. Natuurlijk geef ik ook een korte toelichting bij de koppen. Cardio wordt vaak geassocieerd met afvallen. Hoewel dat zeker niet onlogisch is, zijn er ook een aantal verwarringen. Daarmee kom ik mooi aan bij het eerste misverstand.
Enige manier om af te vallen
Zo zou cardio de enige manier zijn om af te vallen. Hoe dat zo? Op basis van het calorieverbruik. Met hardlopen verbrand je behoorlijk wat calorieën. Als activiteit scoort hardlopen hoog in het overzicht bij verschillende activiteiten. Met krachttraining bereik je daarentegen een groot afterburn effect. Dat mis je bij het doen van cardio training. Door het afternburn effect bij krachttraining verbruik je uiteindelijk bijna hetzelfde aantal calorieën als bij het hardlopen.
Kracht en cardio combineren
Moet je cardio training dan gewoon overslaan om af te vallen? Nee, dat niet. Het is juist verstandig om cardio te blijven doen. Let wel, in combinatie met effectieve krachttraining. Waarom? Met een combinatie van kracht- en cardiotraining kan je het lichaam in zijn geheel trainen. Ook zorg je voor een optimale verbranding. Je lichaam leert daarnaast te werken in verschillende energiesystemen. Ook kan je op een gerichte manier verschillende soorten kracht en het uithoudingsvermogen verbeteren.
Inschrijven
Pas effectief na 20 minuten
Een ander misverstand is dat cardio pas zinvol is na 20 minuten. Dat zou gebaseerd zijn op een aantal factoren. Zo zou iemand bijvoorbeeld pas vet verbranden na een inspanning van 20 minuten. Met andere woorden, cardio training die korter duurt dan 20 minuten zou geen effect hebben. Er zouden vòòr de 20 minuten alleen koolhydraten worden verbrand. Dat is duidelijk een misverstand. In de eerste 20 minuten verbrand je inderdaad glucose, maar intussen gebruikt je lichaam ook al vet.
Koolhydraten bij het afvallen
Bovendien is het zo dat de verbranding van koolhydraten ook meewerkt bij het afvallen. De glucose wordt met het sporten verbrandt en dat kan dan niet meer voor iets anders gebruikt worden. Bij een andere bezigheid zal er vervolgens meer vet verbrand moeten worden. Kortom, ook de eerste 20 minuten van cardio training zijn effectief.
In de verbrandingszone blijven
Over de verbrandingszone bestaat ook regelmatig verwarring. Het gaat dan om een intensiteit waarbij een lage hartslag wordt vastgehouden. In deze zone zou vrij veel vet worden verbrand. Meer dan wanneer je enerzijds intensiever of anderzijds minder intensief traint. De gedachte ontstaat dat het ideaal zou zijn wanneer je wilt afvallen. Een misverstand. Er zal namelijk vooral gekeken moeten worden naar de totale vet hoeveelheid die wordt verbrand.
Stijging totale energieverbruik
Kies je er namelijk voor om intensiever dan de verbrandingszone te trainen, dan stijgt het totale energieverbruik. En dat ondanks dat het relatieve deel wat uit vet afkomstig is, daalt. In zijn totaliteit wordt er alsnog meer verbrandt. En juist dat laatste is gunstig wanneer je wilt afvallen. Houd daar dus goed rekening mee.
Beter op een lage maag
Nog een interessant misverstand. Cardio training op een lege maag zorgt voor een hogere verbranding van vet. Het is een idee dat ontstaat omdat je lichaam dan geen glucose zou kunnen gebruiken. Alle energie zou dan uit de vetvoorraden komen. Dat is voor veel mensen de reden om hun ontbijt bijvoorbeeld over te slaan. Laat ik vooropstellen, het is niet zo dat je met een lege maag meer calorieën verbrandt.
Afbraak spierweefsel sneller
Eet je na de training namelijk net zo veel? Dan is er geen verschil. Een gebrek aan glucose zorgt er bovendien voor dat spierweefsel sneller afgebroken wordt. Je lichaam heeft namelijk energie nodig. Meer spierweefsel zorgt voor een hogere verbranding van vet. Ook is het vrijkomende groeihormoon een belangrijk onderdeel van je stofwisseling. Daardoor kan er meer opgeslagen vet worden verbrand.
Meer zweten is beter
Cardio is beter omdat je meer zou zweten. Dat is duidelijk een misverstand. Meer zweten betekent niet direct dat iemand ook meer inspanning levert. De mate waarin iemand zweet verschilt per persoon. Ook spelen factoren zoals het weer en de algehele conditie op dat moment een belangrijke rol. Raak dus niet in verwarring.
Geen variatie nodig
Cardio is makkelijker omdat je niet hoeft te variëren. Je kunt gewoon altijd hetzelfde doen. Nog zo’n misverstand. Het maakt niet uit wat je trainingsdoel is, maar elke training moet je lichaam zo effectief mogelijk uitdagen. Je lichaam past zich wel aan. Dat kan betekenen dat je de inspanning binnen een korte tijd zonder moeite kunt doen. Zeker wanneer je vaak hetzelfde doet. Variatie is erg belangrijk. Waarom? De trainingsprikkel van vandaag is geen prikkel meer van morgen. Gewenning zorgt er juist voor dat groei, kracht en vooruitgang stagneert.
Persoonlijke begeleiding?
Wil je effectief aan de slag met kracht- en cardiotraining om af te vallen? Een stok achter de deur nodig die je begeleid en ondersteunt? Meld je dan aan voor de try-out. Tijdens de Personal training sessies leer ik je de spelregels van zowel training als voeding. Ik wil je graag slimmer maken en laat je zien wat wél werkt. Zo weet jij precies wat je moet doen om voor een optimale verbranding te zorgen. Daar heb je op de langere termijn het meeste aan.