+31 6 14227133 [email protected]

7 dieet voorbeelden + overzicht van de nadelen

Veel Nederlanders zijn te zwaar. Net zoals veel mensen er nog steeds voor kiezen om te gaan diëten. Welk dieet wordt gekozen, verschilt natuurlijk per persoon. Verderop in dit artikel heb ik er een aantal uitgewerkt. Let wel: dit doe ik vooral niet om ze op een troon te zetten. Sterker nog, ik heb de nadelen van elk dieet erbij gezet. Waarom? Wanneer je overgewicht hebt, is de kans groot dat er sprake is van een ongezonde leefstijl. Een dieet gaat je dan niet verder helpen op de lange termijn. Bovendien wil je toch liever verantwoord afvallen

Korte vs. lange termijn

Een dieet richt zich vaak op de korte termijn. Op de langere termijn hebben ze dus weinig effect. En dat laatste is precies wat je wilt. Met andere woorden, het is zaak dat je werkt aan een nieuwe eet- en leefstijl. Deze zal je jezelf moeten aanleren. Bij gewichtsbeheersing gaat het om drie factoren (voeding, beweging en gedragsverandering). Dat laatste betekent dus daadwerkelijk het veranderen van je eetgedrag/leefgedrag. En ja, dat heeft natuurlijk tijd nodig. Vind je het fijn als ik je daarbij aanstuur? Meld je dan hieronder aan voor mijn online coaching programma. 

 

Inschrijven online coaching

Inschrijven

Overzicht 7 diëten

Terugkomend op de intro, er zijn verschillende diëten. Hieronder een overzicht van 7 verschillende diëten en hun nadelen. Mijn advies? Kijk vooral goed naar de teksten die rechts staan. Overgewicht de baas worden en blijven is niet op te lossen met een specifiek dieet. Het lukt wel wanneer je het gedrag weet te veranderen. Natuurlijk gaat dat niet vanzelf. Dat verloopt in drie verschillende fases. Verderop in het artikel licht ik die fases verder toe.  

   

Naam dieet Wat zijn de nadelen van het dieet?
AtkinsOngunstig voor het cholesterolgehalte. Het risico op hart- en vaatziekten wordt vergroot. Dit dieet levert bovendien te weinig vitamines, mineralen en voedingsvezels.
Leven lang fitTekort aan calcium en vitamine B2 wordt gestimuleerd. Calcium zorgt o.a. voor de stevigheid van de botten en het gebit. Vitamine B2 kan niet door het lichaam aangemaakt worden en is onmisbaar voor het vrijmaken van energie uit voeding.
DetoxChemicaliën zouden de stofwisseling verstoren. Dat is alleen niet gebaseerd op erkend wetenschappelijk onderzoek. Met het vermijden van bepaalde producten kan het ertoe leiden dat de persoon te weinig belangrijke vitamines binnenkrijgt.
South beachMet dit dieet krijgt de persoon een beperkte hoeveelheid vitamine A en vezels binnen. Alleen al vitamine A is voor een heleboel processen in het lichaam enorm belangrijk.
BroodwisselOp de langere termijn levert dit dieet, net als de andere diëten, te weinig belangrijke voedingsstoffen op. PS: Langer dan 6 weken is het absoluut niet raadzaam.
BloedgroepAfhankelijk van de bloedgroep worden bepaalde voedingsproducten gekozen die belangrijk voor iemand zouden zijn. De rest wordt geschrapt. Dit dieet is niet alleen lastig te gebruiken, het is ook niet gebaseerd op erkend wetenschappelijk onderzoek.
MontignacHet voedingspatroon wordt met dit dieet veel te eenzijdig. Er gaan op termijn gegarandeerd tekorten ontstaan aan sommige essentiële voedingsstoffen.

Tekort belangrijke voedingsstoffen

Het grootste gevaar van diëten zit hem vooral op de langere termijn. Zo ontstaat er een tekort aan bepaalde belangrijke voedingsstoffen. Iemand valt misschien snel af, maar breekt op den duur ook spierweefsel af en dat is gevaarlijk. Bovendien vliegen de kilo’s er snel weer aan wanneer iemand weer overgaat naar ‘’normale’’ voeding. Een daadwerkelijke verandering van duurzaam gedrag wordt hier dus volledig gemist. Er zijn zoals gezegd drie fases van gedragsverandering. Elke fase heeft een bepaald doel. Hieronder vertel ik daar meer over.

Eetpatroon veranderen

Fase 1 staat in het teken van het veranderen van het eetpatroon. Het doel van deze fase is om vetarme, energie beperkte en vezelrijke voeding na te streven. Het is verstandig om vooral te kiezen voor producten met weinig verzadigd- en transvet. In deze fase ga je ook meteen na of je genoeg water drinkt. Je kunt hiervoor de hydratatietest doen.

Gedrag veranderen

Fase 2 staat in het teken van de verandering van het gedrag. Het doel is daarbij om de verleidingen beter te weerstaan. Hoe? Probeer erachter te komen wanneer je de neiging hebt om te veel of verkeerd te eten. Deze fase is extra belangrijk omdat de duurzame verandering van het eetpatroon wordt ingezet. Je kunt bijvoorbeeld bijhouden wat je eet en drinkt.

Meer bewegen

Fase 3 staat in het teken van meer beweging. Daarmee wordt het calorieverbruik bevordert. Het doel kan bijvoorbeeld zijn om wekelijks ongeveer 2.500 calorieën extra te verbruiken. Hoe doe je dat? Met effectieve kracht- en cardiotraining. En dat minstens 5 uur per week. Hulp nodig om hier een uitstekende start mee te maken? Meld je dan aan voor het try-out traject.

Waarom TrainBeter?

Met TrainBeter help ik mensen bij het vinden van een gezonde balans tussen voeding en training. Dit doe ik dagelijks. Ik geloof niet in diëten. Wel geloof ik in gedragsverandering. Effectieve krachttraining gaat je daar al enorm bij helpen. Bovendien geef ik persoonlijke adviezen voor jouw voedingspatroon. Klaar voor de start?!

 

Inschrijven try-out

Aanmelden

Beter resultaat van je trainingen?

Meld je hier gratis aan om het e-book effectiever trainen te ontvangen.

[mc4wp_form id=”1548″]