+31 6 14227133 [email protected]

Altijd een hongergevoel? 8 manieren om ervan af te komen!

Hongerig? En dat terwijl je pasgeleden nog gegeten hebt? Sommige mensen hebben altijd honger. Erg lastig en dan vooral wanneer je bezig bent om af te vallen. Wat kun je tegen dat hongergevoel doen? Mogelijk heb je zelf al het e.e.a. geprobeerd. Toch lukt het je niet. Ik geef je 8 tips die jou een beter inzicht geven waar het aan kan liggen. Probeer ze maar eens! ?

Anders eten

Het mag duidelijk zijn dat ik het hier heb over een structureel hongergevoel. Met andere woorden, iemand heeft er echt last van. Zeker wanneer je wilt afvallen kan een hongerig gevoel dat telkens terugkomt erg vervelend zijn. Meer eten lijkt soms de enige oplossing om dat gevoel tegen te gaan. Toch helpt het enorm wanneer je anders gaat eten. Daarom leg ik je in dit artikel uit hoe je het voedingspatroon kunt aanpassen. Je voedingspatroon zal meer in het teken staan van verzadiging.

 

Aanmelden try-out 

Niet alleen calorieën

Puur en alleen naar calorieën kijken is niet voldoende. De verdeling van eiwitten, vetten en koolhydraten speelt ook een belangrijke rol. Net zoals de hoeveelheid vocht en vezels belangrijk zijn. Heb je altijd een hongergevoel? Dat wil niet direct zeggen dat je te weinig eet. Er zijn ook andere zaken die dat kunnen beïnvloeden. Hieronder geef ik je een aantal tips.

Minder snelle koolhydraten

Met snelle koolhydraten worden geraffineerde koolhydraten bedoelt. Het zijn simpel gezegd koolhydraten waar je lichaam weinig aan heeft. Ze worden snel afgebroken en worden direct in glucose omgezet. Je lichaam krijgt voor even een flinke energie boost. Toch zorgen juist deze koolhydraten dat een verzadigd gevoel uitblijft. Gevolg? Je eet er sneller een overschot van. Op sommige mensen heeft het zelfs een verslavende werking.

Risico op overgewicht

Te veel snelle koolhydraten nuttigen geeft een verhoogd risico op overgewicht. Welke producten zijn rijk aan snelle koolhydraten en kan je beter laten liggen? Denk aan koekjes, gebak, witte volkorenproducten, ijs, cornflakes, cruesli en snoep. Kies daarentegen voor volkorenproducten. Vermijd producten met veel toegevoegde suikers. Ben je een echte suikerfanaat? Eet meer fruit, want ook daar zitten suikers in.

1.5 liter water

Drink jij genoeg water? Check het eens met de hydratatie test! Helaas verwart het lichaam honger en dorst wel eens met elkaar. Misschien denk je altijd honger te hebben, terwijl je eigenlijk moet drinken. Een groot glas water drinken wanneer je een vreetbui hebt, helpt vaak al enorm. En dan vooral wanneer je ongeveer een kwartiertje wacht. Zorg dat je dagelijks in ieder geval 1.5 liter water drinkt. Een heleboel mensen komen daar bij lange na niet aan.

Meer eiwitten

Eiwitten leveren je lichaam langer energie, aangezien ze trager door je lichaam worden verteerd in vergelijking met koolhydraten. Daarnaast zijn eiwitten belangrijk voor het vormen van hormonen die honger tegengaan. Eiwitten zijn er zowel in plantaardige als in dierlijke vorm. Vis, vlees en eieren zijn dierlijke eiwitten. Plantaardige eiwitten vind je bijvoorbeeld in volkoren granen, peulvruchten, soja en noten. Om ervoor te zorgen dat je van beide voldoende binnenkrijgt, is het slim om regelmatig te variëren.

Wél ontbijten

Iedere dag een ontbijtje nemen, helpt bij het voorkomen van eetbuien. Moeite om ’s morgens een hap door je keel te krijgen? In dat geval neem je een ontbijtje mee naar je werk. Een smoothie is ook prima mee te nemen. In de praktijk werkt het overslaan van het ontbijt (voor hij of zij de deur uitgaat) voor een bepaalde groep mensen beter. Je dagelijkse ritme bepaald hierin ook een groot deel. Onthoud echter wel dat het uiteindelijk gaat om het totaalaantal calorieën wat je per dag binnenkrijgt.

Koffiedrinken

Een andere drank die kan helpen is koffie. Het remt een hongergevoel en het verhoogt de productie van hormonen die honger tegengaan. Die hormonen worden in de darmen aangemaakt. Koffie kan de ruststofwisseling een duwtje geven en kan daarmee de eetlust wat onderdrukken. Bovendien helpt het bij het verbranden van vet. Natuurlijk heb ik het over gezonde koffie. Dat betekent zonder suiker. Er zijn meerdere tips om koffie gezonder te maken.  

Regelmatige eettijden

Ons lichaam hecht veel waarde aan ritme. En dan vooral wanneer het om iets zoals eten gaat. Op vastere tijden eten zal er eerder toe leiden dat er honger is op gelijke tijden of momenten op een dag. Wanneer je al regelmatig eet en toch last hebt van een terugkomend hongergevoel, kies je voor meer gezonde tussendoortjes. Meerdere kleine porties eten en die verspreiden over de dag, helpt bij een gevoel van verzadiging gedurende de dag.

 

Inschrijven online coaching

Inschrijven

Eet wat nodig is

Misschien eet je al goed en gezond. Je eet bijvoorbeeld veel groenten. Dat is goed, want ze leveren belangrijke mineralen en vitamines. Ze leveren echter wel weinig calorieën. Eet je dus daarnaast al niet zo veel? De kans is groot dat je te weinig energie calorieën binnenkrijgt en dus te weinig energie hebt. Eet je überhaupt wel voldoende voor iemand met jouw energiebehoefte? Dat kan een hoop verklaren. Zo kan het helemaal niet gek zijn dat je altijd een hongergevoel hebt.

Bewustwording

Oké, je wist zelf voor het lezen van dit artikel niet waarom je altijd honger hebt. Toch is het goed om na te gaan waarom je honger hebt op een bepaald moment. Zo heb je misschien trek in iets op bepaalde momenten. Mogelijk is dat iets ongezonds. De kans is vrij groot dat het dan om emotionele honger gaat. Het is een signaal wat door je brein wordt gegeven en waarmee gevoelens onderdrukt worden wanneer je iets eet. Er komt in dat geval endorfine vrij. Daar krijg je o.a. een prettig gevoel van. De verleiding kan echter worden weerstaan door juist iets anders te doen.

Waarom TrainBeter?

Bij TrainBeter leer je een gezonde balans te vinden in voeding en training. We brengen onze auto naar een Bovag garage. Wees verstandig en doe exact hetzelfde met je eigen lichaam. Je hebt er tenslotte maar één. Wanneer je op zoek bent naar iemand die jou hierbij gericht kan helpen, dan is mijn try-out actie jou op het lijf geschreven. Je krijgt handige voedingstips waarmee dat hongergevoel weggaat. Je leert je lichaam en vooral ook jezelf beter kennen. Schrijf je vandaag nog in en ervaar het verschil.

Beter resultaat van je trainingen?

Meld je hier gratis aan om het e-book effectiever trainen te ontvangen.

[mc4wp_form id=”1548″]