Iemand wel eens horen zeggen ‘’ik heb een goede conditie’’? Wat iemand in dat geval eigenlijk bedoelt is dat er sprake is van een goed uithoudingsvermogen. Nu kunnen we ons bij conditie best wat voorstellen. Alleen klopt dat beeld echt? Waar gaat het precies om wanneer er gesproken wordt over uithoudingsvermogen? In dit artikel leg ik het belangrijkste uit wat je moet weten over uithouding of uithoudingsvermogen. Daarnaast ga ik ook in op een aantal andere aspecten die daarbij horen.
Wat is uithoudingsvermogen?
First of all, het uithoudingsvermogen zegt iets over het vermogen om weerstand te bieden aan zowel lichamelijke als geestelijke vermoeidheid. Er is hierbij sprake van een aanhoudende belasting. En het zegt iets over de mate van het herstel na die belasting (vermoeidheid). Iemand die een goed uithoudingsvermogen heeft, is in staat om een bepaalde kracht of snelheid vast te houden of minder terug te laten zakken. Heb jij een goed uithoudingsvermogen? Laat gerust een reactie achter! ?
Vermoeid raken
Ons lichaam raakt vermoeid in verschillende situaties. Je hebt vast wel eens meegemaakt dat vermoeidheid erin sluipt en het geleidelijk ontstaat. En dat het op een ander moment juist heel abrupt ontstaat. Ga jij naar de sportschool om krachttraining te doen? Bijvoorbeeld voor hypertrofie? In dat geval treedt er een ander soort vermoeidheid op dan wanneer je als wielrenner stilvalt op de fiets. Zo is er in dat eerste geval meer sprake van een lokale vermoeidheid.
Lokale uitputting
Lokale uitputting treedt bijvoorbeeld op wanneer je gaat bankdrukken. Je doet misschien 3 sets van 12 herhalingen op 75% en er treedt snelle vermoeidheid op in de borstspieren. Neemt de vermoeidheid meer toe? In dat geval neemt je concentratie en coördinatie af. Een beweging is dan lastiger en minder gecontroleerd.
Coördinatie en concentratie
Eigenlijk treedt er in bovenstaand geval ook een geestelijke vermoeidheid op. En de manier waarop je weerstand biedt aan die vermoeidheid, zegt iets over je uithoudingsvermogen. Met TrainBeter leer ik mensen hoe ze een optimale trainingstechniek gebruiken. En dan vooral ook bij vermoeidheid. De coördinatie en concentratie wordt daardoor daadwerkelijk verbeterd. Stap voor stap verleggen we grenzen. Trainen is goed, goed trainen is beter.
” Ik heb veel meer energie, ik voel me zelfverzekerder en ik val af ” – Michelle Sonneveld (Google review)
Aanmelden try-out
Capaciteit
De capaciteit van het uithoudingsvermogen is de totale voorraad aan energieleverende stoffen. Het gaat om de energie die per tijdseenheid uit de capaciteit vrijgemaakt kan worden. Het is dus mogelijk dat iemand een hogere capaciteit heeft, maar toch verliest van iemand met een lagere capaciteit. Hoe kan dat? De persoon met een kleinere capaciteit heeft een groter vermogen. Wat ik ermee bedoel is dat je beide zal moeten trainen om de sportprestatie te verbeteren.
Intensieve duurtraining
Van plan om een intensieve duurtraining te doen? Enerzijds kan dat de capaciteit vergroten. Dit aangezien de glycogeenvoorraad vergroot wordt. Anderzijds neemt het vermogen om meer energie uit de glycogeenvoorraden te halen, toe. Hieronder vertel ik je meer over de verschillende energieleverende systemen van ons lichaam. Houd er rekening mee dat het om vaktaal gaat. En ik kan daar helaas geen Jip en Janneke verhaal van maken.
Welk energiesysteem? | Wat is de capaciteit? | Wat is het vermogen? |
Anaëroob a-lactisch energiesyteem | Totale voorraad aan ATP (adenosine tri phosphaat) en CP (creatinefosfaat) in spiercellen | De verbruikte hoeveelheid van ATP en CP per seconde/minuut |
Anaëroob lactisch energiesysteem | Voorraad van glycogeen in spieren en lever, waaruit energie met melkzuur kan worden vrijgemaakt | De snelheid waarmee een hoeveelheid melkzuur gemaakt kan worden |
Aëroob energiesysteem | Voorraad van glycogeen en vetten, die met hulp van zuurstof, worden omgezet in energie | De energie die per seconde/minuut kan worden gegeven door aërobe processen |
Basis, kracht en snelheid
Ik begrijp dat het bovenstaande best ingewikkeld is. Daarom maak ik het vanaf nu wat makkelijker. Althans, dat hoop ik! ? Het is goed om te weten dat uithoudingsvermogen onder te verdelen is in basis, kracht- en snelheidsuithoudingsvermogen. Net zoals er een algemeen en een specifiek uithoudingsvermogen is.
Basisuithouding
Met de basisuithouding wordt het vermogen bedoelt om weerstand te bieden aan uitputting. En dat bij belasting met vrij lage snelheden. Ik heb het dan over 50-75% van de VO2 max. Het aëroob energiesysteem speelt hier een belangrijke rol bij. De basisuithouding is dus mede afhankelijk van de VO2 max. De ene persoon heeft van nature een betere basisuithouding dan de ander.
Krachtuithouding
Krachtuithouding is een belangrijk onderdeel binnen de visie van TrainBeter. Het gaat hierbij om het vermogen om weerstand te bieden aan uitputting bij belasting met een beperkte krachtinspanning (20-50% van maximaalkracht). Net zoals bij de basisuithouding speelt het aëroob energiesysteem hierbij een belangrijke rol. Snelheidsuithoudingsvermogen is daarentegen het vermogen om weerstand te bieden aan uitputting bij belasting met een submaximale snelheid.
Algemeen uithoudingsvermogen
Dit is eigenlijk hetzelfde als de basisuithouding. Algemene uithouding wordt ook algemeen toegepast. Iemand met een goed ontwikkelde VO2 max als basis is in staat om aërobe inspanning goed te weerstaan. Klopt dat? Niet helemaal, het is namelijk ook afhankelijk welke sport wordt beoefend. En dan kom ik meteen aan bij specifiek uithoudingsvermogen.
Specifiek uithoudingsvermogen
In dit geval gaat het om het vermogen om weerstand te bieden aan uitputting bij belasting die sport specifiek is. Denk aan een voetballer die een voetbaltraining doet. Diezelfde voetballer kan het op de fiets erg zwaar krijgen. Net zoals een fietser met een hoge VO2 max het zwaarder kan krijgen bij het lopen, dan een hardloper met een lagere VO2 max.
Waarom uithouding trainen?
Ik wil je graag nog 4 redenen mee geven waarom je regelmatig je uithoudingsvermogen moet trainen. Door regelmatig aan je uithouding te werken: herstel je sneller na een blessure, ben je beter in staat tegen fysieke en mentale belasting, verbeter je de algehele gezondheid en verlaag je het vetpercentage.
” Sporten is een stuk leuker zo, en goed vol te houden ” – Isabelle Antonissen (Google review)
Inschrijven
Persoonlijke begeleiding
Een van de componenten waaraan gewerkt wordt tijdens de persoonlijke begeleiding bij TrainBeter, is het uithoudingsvermogen. Ben je vaak uitgeput na een lange dag werken? Duurt het lang voordat je weer hersteld bent na fysieke inspanning? Ik help je graag naar een fit, vitaal en blessurevrij lichaam. Kortom, een lichaam dat energie geeft en waar je echt op kunt terugvallen. De try-out is de ideale manier om daaraan te werken.
Vond je dit een interessant artikel of wil je aanmelden voor een van mijn programma’s?
Plaats dan hieronder je reactie en ik probeer dezelfde dag nog te reageren! ?