+31 6 14227133 [email protected]

Spieren en spierweefsel: het belangrijkste wat je moet weten!

Wist je dat ons lichaam uit meer dan 600 spieren bestaat? In hoeverre de spieren getraind zijn, verschilt per persoon. Nagenoeg de helft van ons lichaamsgewicht bestaat uit spierweefsel. Er zitten zelfs spieren in onze ogen en onze huid. De belangrijkste spier is je hart. Het hart pompt het bloed rond in je lichaam. Bij alles wat je doet, worden spieren gebruikt. Zo gebruik je om te lachen al ongeveer 15 verschillende spieren. Met bijvoorbeeld lopen zijn dat al meer dan 200 spieren.

Spieren en beweging

Elke spier heeft een bepaalde functie. Spieren spannen zich of ontspannen juist. De stand van de lichaamsdelen verandert dan. En juist dat laatste zorgt ervoor dat je kunt bewegen. Ook maken spieren de werking van onze organen mogelijk. De spier van je maag knijpt bijvoorbeeld het voedsel de darmen in. Ik laat je graag zien hoe je elke spier het beste kunt trainen. Dat kan ook online met mijn speciale 12 weken programma!

 

Inschrijven online coaching

Aanmelden

Kennis over spieren

Ik vind het belangrijk dat mijn cliënten weten waarom ze een bepaalde oefening doen. Een beetje kennis over de manier waarop spieren werken, helpt ze om uiteindelijk beter (effectiever en bewuster) te trainen. De artikels die ik schrijf vormen daarbij ook een handig naslagwerk om je kennis over effectief trainen te vergroten. Hieronder vertel ik meer over een belangrijk onderdeel van ons bewegingsapparaat, namelijk spieren. Denk bijvoorbeeld ook aan spierweefsel.

Origo en insertie

Spieren hebben verschillende aanhechtingspunten. Ik heb het dan over een origo en insertie. HUH, wat? De origo is de kop van de spier. Het is een aanhechtingspunt van de spier die in dezelfde positie blijft bij het uitvoeren van een oefening. De insertie is de eindpees. Het is een aanhechtingspunt aan het been dat door de spier wordt bewogen. Heeft een spier twee aanhechtingsplaatsen? De origo ligt dan dichter bij het centrum van je lichaam. Het betekent dat inserties dus verder van het lichaamscentrum afliggen.

Bindweefselstroken

Ik hoor je nu vragen ‘’hoe zijn de spieren dan aangehecht’’? Dat gebeurt via taaie en witte bindweefselstroken. Een spier zit met pezen aan de huid of het bot vast. Aanhechtingen overbruggen een of meerdere gewrichten. Deze gewrichten bewegen vervolgens als gevolg van samentrekking van de spieren. Eigenlijk beweegt ons lichaam vooral door spiergroepen en dus niet zozeer door de afzonderlijke spieren.

Soorten spieren   

Terugkomend op de aanhechtingsplaatsen. Een spier heeft dus een aanhechtingspunt voor en over het gewricht. Twee botstukken kunnen daardoor bewegen ten opzichte van elkaar. Hebben spieren invloed op één gewricht? Dan is de spier mono-articulair. Heeft de spier invloed op twee gewrichten? De spier is dan bi-articulair. En dan zijn er natuurlijk nog spieren die invloed hebben op drie of meer gewrichten. Deze spieren worden poly-articulaire spieren genoemd.

Soorten spierweefsel

Ons lichaam heeft verschillende soorten spierweefsels. Het hart heeft hartspierweefsel. Hartspierweefsel is dwarsgestreept en onvermoeibaar. Dat laatste is maar goed ook, anders hebben we een probleem! ? Hartspierweefsel kan dus onwillekeurig samentrekken. Het gaat dus vanzelf. Bij onze longen en darmen is er glad spierweefsel. Dit spierweefsel is ook onvermoeibaar. Glad spierweefsel komt voor op de plekken waar trage en langdurige samentrekking nodig is. Het kan zich net als hartspierweefsel onwillekeurig samentrekken.

Skeletspieren

Zijn we er dan? Nope, er is ook nog een dwarsgestreept spierweefsel. Onze skeletspieren bestaan uit dit weefsel. Wat wel anders is, dit spierweefsel trekt zich willekeurig samen. Je gebruikt dit spierweefsel dus letterlijk onder invloed van je wil. Waarom heet het dwarsgestreept spierweefsel? Ze hebben dwarsstrepen onder de microscoop. De skeletspieren zijn erg sterk en zijn in staat om snel samen te trekken. Echter zijn ze wel kwetsbaar. Het is dus zaak om spieren op de goede manier te trainen!

Schade aan spierweefsel

Het betekent dat belasting en belastbaarheid in evenwicht moeten zijn. Spierweefsel beschadigt onbedoeld. Een beetje schade kan geen kwaad. In het ergste geval heb je wat spierpijn. Als de beschadiging echter te groot is, dan kan dat invloed hebben op je gezondheid. In het ergste geval kan er een spierscheuring optreden. Leer dus op een effectieve manier te trainen en hoe je daadwerkelijk kunt luisteren naar je lichaam.

Myofibrillen

Oke oke, toch wel lastige stof he! ? Ik heb nog iets ingewikkelds voor je. Toch is het goed om het nog even mee te krijgen. Spiervezels zijn namelijk opgebouwd uit de zogeheten myofibrillen. Een myofibril is een eiwitachtige vezel in een spiercel. In een myofibril zit een laagje myosine en actine. Trekt een spier zich samen? De lagen myosine en actine schuiven dan in elkaar. De spier wordt dan korter.

Beter trainen

Beter trainen gaat niet alleen over het ontwikkelen van een optimale trainingstechniek. Als Personal Trainer vind ik het belangrijk dat mijn cliënt weet waarom een bepaalde oefening wordt gedaan. En dus niet alleen het hoe, maar ook het waarom van trainen leert. Waarom juist die oefening? En waarom op die manier uitvoeren? Ik wil je graag slimmer maken en je ook daadwerkelijk iets laten opsteken van het trainen. Zou je dat graag eens willen ervaren? De try-out actie is dan op jouw lijf geschreven!

 

Inschrijven 

Beter resultaat van je trainingen?

Meld je hier gratis aan om het e-book effectiever trainen te ontvangen.

[mc4wp_form id=”1548″]