+31 6 14227133 [email protected]

Spierpijn: wat is het en welke soorten zijn er?

Iedereen heeft wel eens spierpijn gehad. De ene persoon vindt het heerlijk en de ander heeft er een schurfthekel aan. Spierpijn kan verschillende oorzaken hebben. Soms is een infectie de oorzaak van spierpijn, maar meestal is de oorzaak (over) belasting van de spieren. Het kan optreden wanneer je de spieren zwaarder of anders belast dan ze gewend zijn. Ik wil je graag meer uitleg geven over de term ”spierpijn”. Wat is het gevoel bij de verschillende soorten spierpijn? Wat gebeurt er precies in je lichaam? Ontdek er alles over!

Vroege spierpijn

Soms kun je tijdens het sporten al spierpijn krijgen. Dit wordt ook wel ”vroege spierpijn” genoemd. Het gevoel dat je ervaart in de spieren, is branderig. Dit branderige gevoel wordt veroorzaakt door melkzuur, wat vrijkomt wanneer glucose (natuurlijke suiker) op anaerobe (zonder zuurstof) wijze verbrandt. Het melkzuur hoopt zich op in de spier, waardoor deze verzuurt. De zenuwuiteinden of sensoren in de spier raken dan geprikkeld, wat een branderig gevoel als gevolg heeft. Vroege spierpijn komt vooral voor bij intensieve inspanningen.

Verlate spierpijn

Spierpijn die na 24-48 uur nog steeds voelbaar is, noemen ze ook wel ”verlate spierpijn”. Deze wordt veroorzaakt door kleine (micro) scheurtjes in de spiervezels. De scheurtjes worden veroorzaakt door de belasting die groter is geweest, dan de spiervezels aankunnen. Spieren doen dan pijn, voelen slap en stijf aan. Bewegingen waarbij de spier in lengte toeneemt (excentrisch trainen) kan deze vorm van spierpijn veroorzaken.

Beschadigde spiervezels herstellen

De bovenstaand vorm van spierpijn hoeft niet slecht te zijn. Na een training of inspanning gaat het lichaam de beschadigde spiervezels herstellen. En daarnaast, bereid het lichaam zich voor op dergelijke zware inspanningen. Dit wordt ook wel supercompensatie genoemd. Dit aangezien het lichaam zich herstelt boven het oorspronkelijke niveau, waardoor het sterker wordt.

 

Ja, ik wil me aanmelden 

Spierpijn en spierscheuring

Bij spierpijn is er nog geen sprake van spierscheuring. Hiervan is wel sprake als er gehele of gedeeltelijke scheuring van de spier is. Spiervezels zijn dan doorgescheurd. Er zijn er 3 te onderscheiden:

  • Spierverrekking: minder dan 10% van de spiervezels is gescheurd. Er is nauwelijks een defect te voelen in de spier en de spier wordt pijnlijk en stijf.
  • Zweepslag: meer dan 10% van de spiervezels is gescheurd. In tegenstelling tot spierverrekking, voel je hier wel degelijk een defect in de spier. Je voelt meestal een holte of er is sprake van een extreme zwelling.
  • Spierscheuring: 100% van de spiervezels is hierbij gescheurd. Er is geen contact meer tussen beide spieruiteinden. Dit is natuurlijk goed voelbaar en een normale spierfunctie is dan uitgesloten.

Wat te doen tegen spierpijn?

Naast een goede warming-up en cooling-down is het belangrijk om veel water te drinken. Er zijn verschillende signalen waaraan je kunt herkennen dat je te weinig wat drinkt. Dit zorgt ervoor dat de afvalstoffen uit de spieren, goed worden afgevoerd. Ook kan kersensap of cranberry sap helpen, vanwege de vele anti-oxidanten. En vooral blijven bewegen, echter op een lagere intensiteit. Een stukje fietsen of een eindje lopen kan enorm helpen. Het is belangrijk dat je lichaam opwarmt, zodat de spieren ontspannen en de pijn vermindert.

Beter trainen

Bij TrainBeter krijg je volledig inzicht in effectief en bewust trainen. Doordat je veel effectiever leert trainen, bereik je elk doel vele malen sneller. En dat zonder dat je kans hebt op blessures. Ik laat je graag zien hoe je de belasting en belastbaarheid optimaal in balans houdt. Je haalt voldoening uit de training, hebt het gevoel dat je echt wat gedaan hebt, zonder dat je 4 dagen spierpijn hebt. Zou je graag persoonlijke ondersteuning willen bij het bereiken van je doelen? Met de try-out actie ga ik jou goed op weg helpen!

Aanmelden try-out

Beter resultaat van je trainingen?

Meld je hier gratis aan om het e-book effectiever trainen te ontvangen.

[mc4wp_form id=”1548″]