Stretchen… er wordt veel over gezegd. Enerzijds dat stretchen positieve effecten heeft op je lichaam en aan de andere kant dat het eigenlijk alleen maar kwaad kan. In de praktijk is een bepaalde groep duidelijk voor en een andere groep tegen stretching. Met andere woorden, de ene groep doet het wel en de andere groep niet. Net zoals sommige mensen structureel een foamrol gebruiken. Hoe zit het nu precies met stretchen? Wat is het eigenlijk? Tijd om je er eens wat meer over te vertellen.
Stretchen en lenigheid
Dat stretchen hetzelfde is als lenigheid is een misverstand. Bij stretchen gaat het puur om het langer maken van de spier, als onderdeel van een warming-up of cooling-down. Het belangrijkste doel van stretchen is om spierspanning te verlagen. Het maakt je spieren dus losser. Dat gaat met beperkte bewegingen en daar word je lichaam dus niet per se leniger van. De lichaamsstand wordt bij het stretchen namelijk maar kort vastgehouden.
Voorbereiden op inspanning
Met andere woorden, spierweefsel kan zich dus niet voldoende aanpassen. Met het stretchen bereid je het lichaam voorzichtig voor op de inspanning die gaat komen. Lenigheid daarentegen is het vermogen van je lichaam om bewegingen met een zo groot mogelijke bewegingsuitslag in gewrichten uit te voeren. Het doel ervan is om de bewegingsuitslag groter te maken. Hoe lenig je bent is voor een groot deel genetisch bepaald.
Inschrijven
Dynamisch stretchen
Ben je van plan om voor de training te stretchen? Zorg dan dat je dit dynamisch doet. Met andere woorden, tijdens beweging. Door actief dynamisch te stretchen, leveren de werkende spieren de kracht en de tegenwerkende spieren worden gerekt. De houding wordt hierbij maar kort vastgehouden. Het voornaamste doel is om de spierspanning van de tegenwerkende spieren te verlagen.
Agonist en antagonist
Een voorbeeld van werkende en tegenwerkende spieren zijn de biceps en triceps. Wanneer je biceps aanspannen (korter worden), dan worden je triceps langer. Er hierbij gesproken over de agonist (werkende spier) en de antagonist (tegenwerkende spier). In een splitschema kan je bijvoorbeeld kiezen om de borst en de brede rugspier met elkaar te combineren. Zo stimuleer je de spieren zowel bij het korter als het langer maken.
Stretch uitvoering
Net zoals een goede trainingstechniek van krachtoefeningen essentieel is, is de juiste uitvoering van de stretch dat ook. Deze moet beheerst en gecontroleerd zijn. Een goede lichaamshouding vraagt zowel om flexibiliteit als om mobiliteit. Wanneer je spierontwikkeling toeneemt, kan je flexibiliteit en mobiliteit achteruitgaan. Het is dus zeker niet verkeerd om regelmatig te stretchen.
Goed leren stretchen?
Bij mijn cliënten pas ik ook regelmatig stretching toe. En dan vooral wanneer ik weet dat het op dat moment effectief is. Hoe je goed leert stretchen, leg ik je graag uit met de try-out. Tijdens dit traject van 11 Personal Training sessies leer je de basis te leggen voor een fit lichaam. Niet alleen gaan we in op technisch goed trainen en stretchen, ook het voedingsaspect komt terug. Zo bouw je de kennis en kunde op waarmee je de rest van je leven verder kan!