Belasting en belastbaarheid zijn belangrijke termen wanneer je bezig bent met trainen en in dit geval krachttraining. Ze geven iets aan over de training en wat je lichamelijk aankunt. Misschien kun je wel voorstellen wat er gebeurt als beide niet op elkaar afgestemd zijn. Je gaat dan namelijk niet vooruit. Een training die structureel te zwaar is voor wat iemand lichamelijk aankan, geeft problemen. Anderzijds is te lichte inspanning ook niet de manier om optimaal resultaat te behalen.
Gemotiveerd blijven
Het vooruitgaan is juist zo belangrijk voor ons om o.a. gemotiveerd te blijven. Eerder heb ik het al gehad over o.a. trainingsprincipes en intensiveringsmethodes. Er wordt daarin veel gesproken over belasting en belastbaarheid. Reden om deze twee termen eens wat verder toe te lichten. En bovenal je mee te geven waarom ze zo belangrijk zijn.
Belasting of training
Bij de belasting gaat het om het toedienen van trainingsprikkels. Dat gebeurt in combinatie met het op laten treden van de herstelprocessen. Prikkels kunnen fysiek, psychisch of sociaal-emotioneel zijn. In dit geval beperk ik me tot de fysieke prikkels. Het gaat dan om de vraag wanneer de prikkel toegediend wordt, welke prikkels toegediend worden en hoeveel prikkels er toegediend worden. Een lichaam dat op de juiste manier wordt belast, leidt tot een hoger prestatievermogen. Natuurlijk komt dan de vraag: wanneer belast je het lichaam op de juiste manier?
Ja, ik wil me aanmelden
Belasten op de juiste manier
Niet alleen hangt dat af van de trainingsvariabelen, maar ook van je belastbaarheid. De belastbaarheid is bij iedereen anders. Zo is de ene persoon net opgewarmd na 8 minuten lopen op de loopband en is de ander al bekaf. Verschil moet er natuurlijk zijn. Toch wil je graag dat die 8 minuten ook voor jou appeltje eitje zijn. Lees gerust eens de ervaringen van anderen wat er op kort termijn mogelijk is. In het volgende kopje leg ik wat meer uit over de term belastbaarheid.
Belastbaarheid of vermogen
De belastbaarheid zegt iets over de lichamelijk inspanning die een persoon kan verdragen tijdens het functioneren. Stel je voor dat de belasting (inspanning) te groot is. Er kan dan weefselschade optreden. Dat is met normale fysiologische herstelprocessen niet te verhelpen. Is er sprake van een eenmalige te hoge belasting? Er kan dan bijvoorbeeld een gewrichtsband scheuren. Niet voor niets is het zaak om tijdens de training optimaal te belasten. Dat wil zeggen: zwaar genoeg om een overload te realiseren. Net als het voorkomen dat je te zwaar traint en supercompensatie niet mogelijk is.
Een duidelijke balans
Met andere woorden: er moet een duidelijke balans zijn in de belasting en de belastbaarheid. Een training moet aansluiten op de persoon. Het is een proces wat tijd vergt. Er zijn testgegevens nodig over het prestatievermogen van de persoon. Het gaat dan om de gehele conditie, ofwel: coördinatie, lenigheid, uithoudingsvermogen, kracht en snelheid. Ook niet onbelangrijk: gegevens over de (trainings)leeftijd, het sportverleden, het blessureverleden en de duur van eventuele huidige blessures.
Optimaal herstel
Voor een optimaal herstel is het belangrijk om prikkels zo specifiek mogelijk toe te dienen. Logischerwijs train je de borstspieren wanneer je sterkere borstspieren wilt ontwikkelen. Ga na hoeveel inspanning je lichaam kan verdragen, zonder dat er schade wordt aangebracht aan het lichaam. Anderzijds moet de prikkel op een passend moment toegediend worden. En dan te bedenken dat de belasting en belastbaarheid niet alleen fysiek, maar ook op psychisch en sociaal-emotioneel niveau in balans moet zijn.
Aangepaste try-out actie
Achter de testgegevens komen, is niet eenvoudig. Het betekent dat je er al enige kennis van moet hebben en daarnaast is een correcte techniek essentieel. Om je daarbij te helpen heb ik een aangepaste try-out actie voor je samengesteld. Je leert in een reeks van 11 sessies (NU 1 gratis) wat je belastbaarheid is en hoe je belasting daarop afstemt. Niet alleen doe ik dit in een speciale Personal trainingsstudio in Breda, maar ook middels online coaching. Zo kan je ook in Groningen of elders ook gebruikmaken van mijn diensten.
Fysieke klachten?
Op het moment dat je bijvoorbeeld te maken hebt met klachten, bijvoorbeeld rugklachten, dan is je belastbaarheid meer beperkt. Met aangepaste oefeningen kun je ervoor zorgen dat je weer volledig klachtenvrij bent. Het staat of valt natuurlijk wel met de manier waarop die oefeningen vervolgens uitgevoerd worden. Ik help je graag met een specifiek programma. Eerst analyseer ik wat exact de problemen zijn en waar ze vandaan komen. Vervolgens stel ik een programma af dat volledig in teken staat van een klachtenvrij lichaam. We zorgen er samen voor dat je het vertrouwen weer terugkrijgt in je eigen lichaam. Vraag een gratis coachgesprek aan om de mogelijkheden te bespreken.