+31 6 14227133 [email protected]

6 veelgemaakte fouten met training en voeding

Ga je regelmatig naar de sportschool? Sta je meerdere uren per week op de crosstrainer of loopband, maar valt het resultaat vies tegen? Het kan goed zijn dat het je maar niet lukt de extra kilo’s te verliezen, ondanks dat je heel goed op je voeding let. Dat je iets niet goed doet, besef je in dit geval natuurlijk zelf ook. Alleen wat gaat er dan precies mis? In dit artikel ga ik in op 6 veelgemaakte fouten die een groot deel van de mensen maken op het gebied van training en voeding.

Training- en voedingsfouten

Om het gemakkelijk te maken, ga ik eerst in op de trainingsfouten en daarna op de voedingsfouten. Een cheat day moet kunnen, maar dan moet je wel zeker zijn dat je cheat. Ik wil je graag wat slimmer maken. Herken je een van deze fouten bij jezelf na het lezen van dit artikel? Een suggestie voor een ander artikel of heb je een andere opmerking? Laat dan onderaan een reactie achter. Ik probeer nog dezelfde dag te reageren! ?

 

Inschrijven online coaching

Inschrijven

Laatste trend volgen

Op het internet vind je alleen al duizenden dieetboeken die jou van alles wijsmaken. Ze beloven een ongekend resultaat in hele korte periodes. En dan tel ik alle middeltjes (pillen en poeders) die voor vetverbranding zorgen, nog niet mee. Wondermiddelen bestaan niet. Richt je dus op het aanpassen van je leefstijl. Dat betekent dus dat je betere keuzes gaat maken.

Discipline en planning

Je hoeft met eten echt niet alles te laten staan. Aan de andere kant heb je wel wat discipline en een goede planning nodig. Natuurlijk kost het tijd en energie. Dat zijn ook de factoren die het uiteindelijke resultaat behalen. Maak het dus prioriteit voor jezelf. Wanneer je de onderstaande fouten vermijdt, zal je merken dat je sneller het gewenste doel kunt behalen.

Media blindelings volgen

Een groot deel van de mensen haalt informatie over trainen en eten rechtstreeks uit de media. Vaak zijn het slecht onderbouwde claims. Haal de informatie niet rechtstreeks uit een tijdschrift of een online artikel. Kijk kritisch naar de bron van het artikel. Dit geldt ook voor informatie van zelfverklaarde fit chicks of gezondheidsgoeroes. Lang niet alles wat deze mensen schrijven is per definitie waar.

Waar ik in geloof?

Voor mijn eigen artikels maak ik gebruik van wetenschappelijke onderzoeken. Ik smeer mijn cliënten geen middeltjes aan. Ook geloof ik niet in diëten. Wel geloof ik in effectief trainen. Waar heb ik direct invloed op? Op de manier waarop cliënten trainen. Waar heb ik geen directe invloed op? Wat er daadwerkelijk in de koelkast bij een cliënt staat. Is gezonde voeding daarentegen belangrijk? Ja, nou en of. Daarom geef ik liever bruikbare voedingsadviezen. Geen strakke voedingsschema’s. Ik wil namelijk een gedragsverandering bewerkstelligen.

Te veel focus op gezond eten

Terugkomend op het bovenstaande, veel mensen focussen te veel op gezond (clean) eten. Het puur en alleen eten van gezonde producten zegt feitelijk niks over het aantal calorieën dat je binnenkrijgt. Het is namelijk niet zo dat je lichaam producten simpelweg herkend. Daarentegen kent je lichaam wel macro’s. Denk o.a. aan koolhydraten, eiwitten en vetten. Krijgt je lichaam meer calorieën binnen dan je verbruikt? Ook al eet je alleen maar gezonde producten, dan val je niet af.

Te weinig koolhydraten eten

Natuurlijk is het belangrijk dat je kiest vol volwaardige voeding. Zij leveren je lichaam een flinke dosis aan vitamines, mineralen en vezels. Tegenwoordig zie ik ook vaak mensen die koolhydraten vermijden. Waarom? Het zouden dikmakers zijn. The thing is: het vermijden van snelle koolhydraten (witbrood, gebak, koek et cetera) is verstandig. Complexe koolhydraten (peulvruchten, volle granen, groente et cetera) dragen juist bij aan gezond afvallen.

Te weinig eiwitten eten

Zeker wanneer je wilt afvallen is het raadzaam om voldoende eiwitten te eten. Niet alleen zorgt het voor een gevoel van verzadiging, ze stimuleren de vetafbraak. Bezig met afvallen? Zorg in ieder geval voor 1,5 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht. Je kunt dit eventueel opvoeren tot 2,2 gram. Consequent trainen gaat je daarbij ook helpen!

Te weinig krachttraining

Eigenlijk zou iedereen aan een bepaalde vorm van krachttraining moeten doen. Niet alleen is het goed voor het ontwikkelen van een strakker lichaam, maar bijvoorbeeld ook voor sterkere botten en een gezonde bloeddruk. Of je nu meer definitie wilt of een hogere vetverbranding, effectieve krachttraining is het beste wat je kunt doen.

 

Inschrijven try-out

Aanmelden try-out 

Te veel cardio training

Meerdere uren per week cardio training doen is in de meeste gevallen minder productief als het gaat om vetverbranding en afvallen. In sommige gevallen kan het ook leiden tot overtraining. Let wel: iemand die de marathon van New York wil lopen zal natuurlijk vooral cardio training doen. Over het algemeen verbrand je meer vet tijdens een goede duurtraining. Daarentegen is de vetverbranding na een interval of krachttraining veel sterker. Daarmee zorgt het over het algemeen voor meer vetverlies.

Kracht en spieropbouw

Vergeet dus de eindeloze cardio sessies! Kies voor 2 of 3 keer per week een korte maar mega effectieve krachttraining. Dat kan bijvoorbeeld een goede full-body training zijn. Tijdens de training leg je de nadruk op kracht en spieropbouw. Uiteraard met een correcte trainingstechniek. Op de lange termijn levert dat het beste resultaat op.

Tot slot!

Je weet nu de veelgemaakte fouten in training en voeding. Toch wil ik benadrukken dat je iets moet doen wat je leuk vindt. Vind je het heerlijk om te hardlopen? Blijf dat dan vooral doen om die reden. En dus niet omdat je denkt daar sneller en meer mee te kunnen afvallen. Wanneer dat je doel wél is, help ik je graag met gerichte krachttraining. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor de try-out waarbij je alles leert over een correcte trainingstechniek.

Beter resultaat van je trainingen?

Meld je hier gratis aan om het e-book effectiever trainen te ontvangen.

[mc4wp_form id=”1548″]