Full body betekent dat het hele lichaam wordt getraind. Dit in tegenstelling tot splitten, waar de spiergroepen worden verdeeld over de trainingen. Beide kunnen efficiënt zijn. Dat wordt o.a. bepaald door het doel, de ervaring, de trainingsfrequentie en de omvang van de training. In de blog ga ik vooral in op de belangrijkste voor- en nadelen van full body training. Vul het contactformulier in voor een vrijblijvend coachgesprek. Ik zal beginnen met de nadelen, want ik sluit graag positief af! ?
Sneller overbelasting
Wanneer je full body trainingen snel achter elkaar plant, is de kans op overbelasting een stuk groter. Bepaalde spiergroepen zijn dan nog niet hersteld. Supercompensatie wordt dan niet gerealiseerd. Een zware full body training vereist genoeg rust. Plan dus pas een nieuwe full body training in, wanneer je voldoende hersteld bent.
Accent leggen moeilijker
Doordat je het hele lichaam tegelijk traint, heb je minder ruimte om extra aandacht te schenken aan specifieke spieren. Doe je dit namelijk wel, dan gaat het weer ten koste van de andere oefeningen. Wat is je trainingsdoel? Misschien is het wel spiergroei, ofwel hypertrofie. Of je wilt behoorlijk gewicht verliezen.
Intensiteit kan verschillen
De intensiteit bij full body trainen is hoog. Het kan moeilijk vast te houden zijn, wanneer je het meerdere malen per week full body traint. Vaak begin je goed en heb je minder kracht over naarmate de training. De spieren krijgen dan dus niet allemaal evenveel aandacht.
Meer calorieën verbranden
Doordat je op een hogere intensiteit traint, verbrand je meer calorieën. Vooral ook na de training blijft de verbranding lang doorgaan. Wil je gewicht verliezen? In dat geval kan full body training uitkomst bieden! Het geeft bovendien een krachtige hormonale respons van je lichaam.
In juiste proporties trainen
Groeien gaat het beste wanneer je het lichaam op een volledige manier traint. Met full body training kunnen de afzonderlijke spieren beter samenwerken. Ze zijn beter met elkaar verbonden. Je slaat met full body training niets over, waardoor het lichaam volledig groeit en dus ook in de juiste proporties.
Minder vaak trainen
De spieren hebben na een full body training rust nodig. Alle spieren worden bij full body trainen geprikkeld. Alle spieren moeten dan voldoende herstellen. Dit kost natuurlijk tijd. Met andere woorden, je hoeft minder vaak naar de sportschool. Als je al geen fan bent van de fitness, dan is full body trainen wel prettig.
Meer variatie
Bij full body trainingen worden meer verschillende oefeningen gedaan. Je hebt dan meer variatie in de training. Armen, borst, benen, rug, schouders en buik in een training doen, is extra leuk voor de afwisseling. De training is na verloop van tijd ook makkelijker aan te passen.
Voor wie geschikt?
Full body training is over het algemeen geschikt voor beginners. Je kunt er een goede basis mee opbouwen. Denk aan kracht, techniek en ademhaling. Mocht je gevorderd zijn, maar bijvoorbeeld 2 keer per week willen trainen, is full body trainen ook verstandiger. Heb je een duidelijke voorkeur voor cardio training? In dat geval is full body training ook aan te raden. Je kunt het lichaam dan prima in shape houden. Als laatste raad ik full body trainen standaard aan bij ouderen. Ze kunnen dan de conditie op peil houden en aan de algehele fitheid werken.
Beter worden in full body training?
Wil je beter en slimmer worden in full body training? En ben je gemotiveerd om het optimale uit de training te halen? Bij de online coaching, Personal training en Small group training geef ik je alle tools om een pro te worden met full body training. Bovendien leg ik een duidelijke nadruk op de trainingstechniek en de ademhaling. Tijdens de training komen alle spieren aan bod en train je het lichaam in de juiste verhoudingen. Start vandaag nog met de try-out! ?